Deakin University, Central Spine Precinct

Location \ Deakin University, Burwood Campus
Client \ Deakin University
Budget \ AUD $3.5 Million
Area\ 10,000m²
Completion\ 2014

0393-Deakin-Spine-band

Rush Wright Associates were appointed by Deakin University to review the existing landscape structure of the Burwood campus central spine and provide a landscape precinct plan to inform future refurbishment.

This Masterplan was constructed as shown in the renders and drawings. Every detail of the project was tested in a highly accurate 3D model which enabled us to visualise every detail, level change and material and test designs as prototypes throughout the design process.

The project delivers a 160m long, multicoloured granite paved spine with fully compliant access to 13 different buildings set on as many different floor levels.

Deakin University campus vision: The Melbourne Campus at Burwood will continue to offer a broad range of contemporary and relevant teaching programs, including generalist degrees, focused professional undergraduate programs and flexibly delivered postgraduate programs. There will be an increase in the number of focused research areas. The built form will have a sense of arrival and cohesion of activities and reflect Deakin’s image as friendly, welcoming and contemporary.

Recipient of the following awards;
2014 AILA Victorian Landscape Architecture Awards – Design
2006 RAIA Award Institutional
2006 Australian Timber Design Awards, Overall Finalist, Category Winner, Public & Commercial Buildings Other Outstanding Use of Timber, Highly Commended, Environmental Commitment