We were honoured to receive The AILA 2018 National Landscape Award, for not 1 – but 3 Awards in the categories of Gardens, Small Projects and Civic Design.

Victorian Comprehensive Cancer Centre
2018 AILA National Landscape Architecture Awards – Garden Landscapes

The award jury cited the project as: “The jury commented that this project is impressive in its botanic diversity which varies throughout the range of garden spaces. Private secluded rainforest niches and courtyards provide respite and reflection, while large, active rooftop terraces cater for a mix of social spaces to meet, mingle and relax. Additional rooftop terraces are designed more like a casual backyard, planted with productive trees and edible understoreys.

The jury commended the ambition of the gardens which reinforces the key principle that biodiversity is the essential platform for all human health, a concept that modern medicine sometimes overlooks”.

Immigration Museum
2018 AILA National Landscape Architecture Awards – Small Projects

The award jury cited the project as: “This project provides new seating that is carefully integrated with the existing trees to create much needed resting spots. The positioning and configuration of the benches allow the appreciation of the existing architecture and uses the shade of the existing trees to create new welcoming and enticing spaces. The materiality creates an eye-catching, joyful statement with colour and textural interest that has been well executed. Beautiful photographs and Instagram posts show the project has been embraced readily by the community”.

 

Earth Sciences Garden Monash University
2018 AILA National Landscape Architecture Awards – Civic Landscape

The award jury cited the project as: “This project is a wonderful example of the university’s strategy to promote outdoor learning spaces. The ‘garden’ is an intricate and thoughtfully designed space on campus that showcases the physical environment of the region. The project is conceptually innovative through its abstraction of the regions geology and is supported in its execution through a high level of detailing that ensures a unified space on campus.

The success of the project is demonstrated through the detailed iterative evolution of the project in accordance with rock availability and the use of digital technologies to enhance the spatial qualities embedded within.

The project demonstrates a collaborative approach between landscape architects and academic staff to bring the vision of an external learning environment to life. Thought leadership is shown in the promotion of a ‘learning for all’ approach to education, and encourages deeper thinking about the broader landscape to all students and staff on campus. The integration of vegetation and water to emphasise the geological conditions of the region further contribute to the storytelling embedded in the civic space”.